Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Какви актуални новини и случки има
Автор: maer02 Категория: Изкуство
Прочетен: 4714 Постинги: 2 Коментари: 0
Постинги в блога от Април, 2019 г.
Епизод политика финал Тръмп следим и ние. - Не знам нищо за Уикилийкс - твърди Доналд Тръмп
Въз основа на искането за екстрадиране на САЩ към британското правителство, обвиненията срещу Асанж в момента са твърде слаби. Той е обвинен в изтласкване на своя източник, Челси Манинг, за да измисли още много документи през 2010 г. Много журналисти могат да вдигнат ръцете си и да кажат, че са направили същото.
След това той е обвинен, че се опитва да помогне на Манинг да прикрие самоличността си на различни официални компютърни системи, докато обикаляше за повече документи за изтегляне и изтичане. Това зловещ знак ли е, че Асандж се опитва да хакне тайни системи (макар че в обвинителния акт не се използва думата „рана“)? Или пък това би направил всеки достоен журналист: Опитайте се да защитите източниците си от откриване?

Няма да знаем отговорите на тези въпроси, докато случаят в САЩ не бъде съден - процес, който може да отнеме месеци, ако не и години. Американските власти могат да излязат с повече боеприпаси, докато делото продължи. Но - на базата на това, което знаем досега - не е ясно, че Асанж е обвинен в поведение, което уважаваните журналисти на Пулицър ще отрекат.
Неговият случай не е прост. Но да не харесваме Асандж не би трябвало да е същото като да се отрече от него.
Категория: Политика
Прочетен: 162 Коментари: 0 Гласове: 0
Нови епизод резюме край гледаме и ние. Някога етичните дебати около журналистиката бяха сравнително прости - започвайки с най-основния въпрос: кой е журналист?
Но тук през 2019 г. нищо за Джулиан Асанж не е просто. Изглеждайки като объркан стар пророк от Стария завет, основателят на WikiLeaks бе извлечен от еквадорското посолство в Лондон в четвъртък в нова форма на плен - и да оспори журналисти по целия свят дали той е герой, заслужаващ тяхната подкрепа, или злодей, за когото малцина ще плачат сълзи, ако прекара остатъка от живота си в затворническа килия.
Защо поляризираните различия?

Историята на Асандж е изключителна. Той започна като неясен и анонимен хакер и се превърна в един от най-обсъжданите хора в света - едновременно порицан, празнуван и лъжевен; търсен, затворен, самоизгонен и избягван.
Алан Русбриджър
Той беше катапултиран от неизвестността на живота, който изпуска течове, които никой не забеляза много, за да публикува потоп от класифицирани документи, които отидоха в сърцето на американските военни и външнополитически операции - дори да изиграят спорна, някаква решителна роля президентските избори в САЩ през 2016 г.
От маргинална фигура, поканен да се присъедини към панели на конференции, той внезапно стана публичен враг на Америка номер едно. Ако това не беше достатъчно драматично, в средата на всичко, две жени в Швеция излязоха с обвинения в сексуални престъпления, които той отрече: Едно го обвиняваха в сексуално насилие, а другото - в изнасилване. Медиите и обществеността бяха разкъсани между онези, които виждаха Асандж като нов вид кибер-месия и тези, които го смятаха за нещо подобно на злодей от Джеймс Бонд.
Категория: Лични дневници
Прочетен: 98 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: maer02
Категория: Изкуство
Прочетен: 4714
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2019  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930